Header afbeelding

Nauwe samenwerking met gemeente Amsterdam tegen woningmisbruik

21-04-2022

De gemeente Amsterdam en vastgoedbelegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance gaan nauw samenwerken om woningmisbruik door criminelen te voorkomen en aan te pakken. Daardoor komen meer woningen beschikbaar voor mensen die daar recht op hebben, en verbetert de leefbaarheid in de buurt. Syntrus Achmea is het eerste vastgoedbedrijf waarmee de gemeente een convenant sluit.

Criminelen hebben woningen om drugs of wapens in op te slaan of voor illegale activiteiten als prostitutie, gokken en de productie van drugs. Ze zetten tussenpersonen en valse papieren in om buiten het zicht van pandeigenaren en de overheid panden te betrekken. De gemeente Amsterdam pakt woonfraude hard aan. In 2021 heeft Amsterdam 1.400 woningen die illegaal gebruikt werden, weer vrijgemaakt voor woningzoekenden.

“Net als de gemeente Amsterdam doen wij er alles aan om woningmisbruik te voorkomen”, zegt Boris van der Gijp, directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea. “Door nauwer samen te werken, worden we daarin steeds effectiever. Zo snijden we criminelen de pas af, kunnen we meer woningzoekenden helpen aan een woning en verbeteren we de leefbaarheid in de buurt. Wij hopen dat ook andere vastgoedbeleggers dit voorbeeld gaan volgen.”

Syntrus Achmea heeft als vermogensbeheerder van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, een groot aantal vastgoedcomplexen in portefeuille. Daarbij maakt zij gebruik van verschillende beheerders, bijvoorbeeld voor het onderhoud en de verhuur. In het totaal beheert Syntrus Achmea, namens verschillende eigenaren, rond de 4.000 woningen in de regio Amsterdam-Amstelland.

Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat zich bezig houdt met de aanpak van ondermijnende criminaliteit, faciliteert de samenwerking tussen de gemeente en Syntrus Achmea.

Convenant

In het convenant, dat vandaag op het stadhuis werd ondertekend door burgemeester Halsema en Boris van der Gijp, zijn de afspraken voor de preventieve aanpak vastgelegd. De vastgoedbelegger investeert in een verdere verbetering van de screening van nieuwe huurders. Specialisten van de gemeente, politie en het RIEC gaan kennis en expertise uitwisselen met Syntrus Achmea. Daarnaast controleren de gemeente en Syntrus Achmea vaker op het gebruik van de woningen.