Header afbeelding

Retailfonds Syntrus Achmea herstructureert en breidt fors uit richting miljard euro

05-10-2022

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft namens het Achmea Dutch Retail Property Fund twee retailvastgoedportefeuilles overgenomen ter waarde van ruim 390 miljoen euro. Beide portefeuilles waren eigendom van een pensioenfonds en een verzekeraar en al in beheer bij Syntrus Achmea. De transactie heeft plaatsgevonden door middel van uitgifte van participaties.

De uitbreiding betekent een aanzienlijke groei voor het ADRPF van 550 miljoen naar 940 miljoen euro. Alle objecten in de twee portefeuilles voldoen aan de in 2021 aangescherpte strategie van het ADRPF, die is gericht op dominante wijkcentra voor de dagelijkse boodschappen en (winkel)objecten in de beste 9 binnensteden van Nederland. De aangekochte portefeuilles zijn voor 60% gelegen in de G4 en voor 14% in Groningen, Haarlem, Maastricht (G5-9). De overige 26% bestaat uit wijkcentra gericht op de dagelijkse boodschappen.

“Wij zijn trots op het vertrouwen dat de bestaande en de twee nieuwe participanten uitspreken met deze samenvoeging”, zegt Peter Koppers, fondsmanager van het ADPRF. “De samenvoeging leidt tot een krachtige winkelportefeuille gericht op de toekomst van het winkelen, waarbij forse diversificatie- en synergievoordelen worden verwacht. Bovendien binden we twee like-minded beleggers, die zich voor de lange termijn aan het fonds committeren. Het ADRPF is daarmee goed gepositioneerd voor de toekomst.”

Fiscaal transparant fonds
Tegelijk met de aankoop van de portefeuilles is de fondsstructuur aangepast van FBI (fiscale beleggingsinstelling) naar een fiscaal transparant fonds. Hiermee wordt onder meer geanticipeerd op het voornemen van de overheid om de FBI af te schaffen.

De portefeuille van het ADRPF is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd door verkopen in onder meer Almere, Hilversum, Dordrecht, Rotterdam (Zuidplein) en Beek. Tevens zijn succesvolle herontwikkelingen opgeleverd in Utrecht (House Modernes) en Rotterdam (Forum). De bezettingsgraad is de afgelopen jaren gestegen naar 98%. Vorig jaar werd het ADRPF sectorleader in de toonaangevende duurzaamheidsbenchmark GRESB met 92 punten en het maximale aantal van 5 sterren.

De betrokken partijen werden juridisch en fiscaal geadviseerd door Nauta Dutilh en KPMG Meijburg. Commercieel werden de partijen geadviseerd door CBRE en Colliers.

Lees ook: Sterk verbeterde fundamentals retailvastgoed bieden kansen