Header afbeelding

Voorrangsregeling helpt 72 mensen met sleutelberoep aan woning in Amsterdam

12-01-2022

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft 72 appartementen op Oostenburg in Amsterdam toegewezen aan mensen met een sleutelberoep. Onderwijzers, zorgmedewerkers en politieagenten konden zich tot 1 januari met voorrang inschrijven voor in totaal 136 sociale huurwoningen. De overige 64 woningen gaan naar jonge starters uit de hoofdstad (tot 28 jaar). Ook zij hadden voorrang bij de inschrijving.

“Het is een prachtig resultaat waar we trots op zijn”,  zegt Annemarie Maarse, Residential & Health Care director bij Syntrus Achmea. “Wij hadden de volledige vrijheid in de verhuur van deze woningen, maar we hebben er bewust voor gekozen om deze groepen voorrang te geven. Voor sterke, inclusieve steden is het heel belangrijk dat leerkrachten, verpleegkundigen en agenten dichtbij hun werk kunnen wonen en dat jonge starters in hun eigen stad een stap kunnen maken.”

De 136 studio’s op Oostenburg, een van de drie oostelijke eilanden tussen het IJ en de grachtengordel, hebben een vloeroppervlakte tussen de 33 en 41 m2. Huurders hebben daarnaast de beschikking over een terras of een gezamenlijke daktuin. De huur van de woningen, die in maart worden opgeleverd, bedraagt 728 euro per maand.

Naast de sociale huurwoningen realiseert Syntrus Achmea namens het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF) ruim driehonderd appartementen in het middensegment en de vrije sector op Oostenburg, die de komende anderhalf jaar worden opgeleverd. “De appartementen voorzien in een grote behoefte aan woonruimte in Amsterdam voor verschillende doelgroepen, waarbij duurzaamheid een heel belangrijke rol speelt”, zegt fondsmanager Onno Hoff. “Zo worden de woningen verwarmd en gekoeld met een WKO-installatie, winnen we de warmte van wegspoelend douchewater terug en komt er op één van de blokken een dakkas, waar bewoners gezamenlijk kunnen tuinieren.”