Primeur: isolatie met hennep in woningen BPL Pensioen

#2025

In opdracht van Achmea Real Estate verduurzaamt BAM Wonen 43 huurwoningen van BPL Pensioen in Warnsveld (Gelderland). Daarbij wordt ook hennep gebruikt dat BPL Pensioen op eigen grond heeft geteeld.

Het gaat om rijwoningen uit 1986 en 1989 aan Het Schieven (13 woningen) en de Schapendoes (30 woningen), die zo de sprong maken van energielabel B en C naar A of A+. De laatste woning wordt eind juli 2025 opgeleverd.

De verduurzaming is onderdeel van de meerjarige ketensamenwerking tussen BAM Wonen en Achmea Real Estate. Sinds 2016 verduurzaamden beide partijen samen al 1.268 huurwoningen, waarvan sinds 2022 ruim 500 van hetzelfde woningtype als in Warnsveld. Deze 43 woningen in Warnsveld zijn het startschot voor een “Gelderse reeks”, met later dit jaar nog 60 woningen in Lochem en Epse op de planning.

De ingreep in Warnsveld zorgt jaarlijks voor een gasreductie van circa 16.240 m³ (–21%) en ruim 66.700 kilogram minder CO₂-uitstoot (–44%). En dat zonder stijgende woonlasten: bewoners profiteren van een lagere energierekening zónder huurverhoging.

Mark Rosenberg, bestuurder BPL Pensioen: “Wij zijn al een aantal jaar heel actief in het verduurzamen van onze bestaande woningportefeuille. Dat is goed voor de huurders, goed voor het klimaat en goed voor ons pensioenfonds, omdat verduurzaamde woningen hun waarde behouden. Voor het eerst maken we nu ook gebruik van hennep als isolatiemateriaal. Dat dringt de CO2-uitstoot in de woningbouw verder terug. Mogelijk leidt het in de toekomst ook tot een nieuw verdienmodel voor boeren.”

Slim verduurzamen met duurzame keuzes
In Warnsveld combineert BAM Wonen energiezuinige maatregelen met circulaire en biobased oplossingen. Denk aan nieuwe kunststof kozijnen met HR++-glas, spouw- en kruipruimte-isolatie, CO₂-gestuurde ventilatie, een nieuwe voor- en achterdeur en 5 tot 8 zonnepanelen per woning. In de 13 woningen aan Het Schieven wordt ook het dak van binnenuit geïsoleerd.

Een opvallende ingreep is het gebruik van hennep als biobased dakisolatie. Deze hennep is geteeld op landbouwgrond van BPL Pensioen zelf. Een tastbaar voorbeeld van het ‘Van land tot Pand’-principe: eigen grond, eigen materiaal, eigen woning. Ook in de 30 woningen aan de Schapendoes zijn slimme keuzes gemaakt: circulair HR++-glas met hergebruikte componenten, kurk als isolatie in de voordeuren en lichte, volledig recyclebare kozijnen van 100% gerecycled PVC.

Duurzaam wonen, ook buiten de woning
Niet alleen de woning, ook de leefomgeving krijgt een opfrisbeurt. Iedere woning ontvangt een regenton – samen goed voor 10.000 liter waterbuffering – en een vlinderkast die bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijk. Tegelijkertijd voert BAM Wonen onderhoudswerkzaamheden uit, zoals schilderwerk aan kozijnen, dakranden en garages, vervanging van hemelwaterafvoeren, dakramen en tuindeuren, herstel van voegen en houtrot, en het vernieuwen van groepenkasten en loodwerk.

Alle woningen zijn vooraf digitaal ingemeten met drones en 3D-scans. Zo zijn onder meer de zolders nauwkeurig in beeld gebracht, essentieel voor het veilig en efficiënt aanbrengen van dakisolatie. Alle co-makers werken in hetzelfde digitale model, wat fouten voorkomt, de planning versnelt en zorgt voor een gestroomlijnde uitvoering.

“We combineren circulaire materialen en digitale voorbereiding tot een aanpak die in alle opzichten duurzaam is: voor bewoners, woningen én de leefomgeving. De toepassing van biobased dakisolatie versterkt die aanpak en laat zien hoe materiaalkeuzes concreet bijdragen aan toekomstbestendig wonen,” zegt Mandy Booijink, projectmanager Verduurzamen bij BAM Wonen.