Achmea Real Estate ontvangt 117 miljoen voor Retailfonds

12-07-2023

Achmea Real Estate heeft van een Nederlandse verzekeraar twee mandaten van in totaal 117 miljoen euro ontvangen voor het Achmea Dutch Retail Property Fund (ADRPF). De verzekeraar is al een participant in het Retailfonds.

De mandaten markeren de succesvolle transformatie die het retailfonds de afgelopen jaren heeft ondergaan. Daarbij werd afscheid genomen van winkelvastgoed in kleinere steden en een nieuwe strategie ontwikkeld, gericht op dominante wijkwinkelcentra en winkelobjecten in de negen sterkste binnensteden van Nederland. Met de overname van twee winkelportefeuilles groeide het fonds vorig jaar bovendien naar een omvang van bijna 1 miljard euro.

Retailmarkt trekt aan 
 “Wij zien ondanks de economische onzekerheden de retailmarkt in de beste binnensteden aantrekken”, zegt fondsmanager Peter Koppers. “De leegstand in binnensteden daalt door een toegenomen vraag van nieuwe toetreders en expanderende winkelketens. Daarnaast zien we veel transformaties naar andere functies. Door de gunstige demografische ontwikkelingen zoeken naast winkels namelijk ook steeds meer andere functies naar een locatie in de stad.”

Bescherming tegen inflatie 
In de retailsector worden huurcontracten vaak geïndexeerd met inflatie. Koppers: “Daar- mee kunnen ze dus veel beter de inflatie volgen dan andere vastgoedsectoren. Nu de markthuren stabiel zijn, of zelfs groeien, is de verwachting dat de retailsector aan beleggers bescherming kan bieden tegen de oplopende inflatie. Retailvastgoed kent op dit moment een hoog cashflowrendement in vergelijking met andere vastgoedsectoren, terwijl de risico’s sterk zijn verminderd. Sterke waardedalingen als gevolg van de rentestijging zijn door de hogere aanvangsrendementen minder waarschijnlijk dan bij andere segmenten.”

Belangrijke rol bij benaderen consument 
Koppers ziet zodoende een revival van retailvastgoed. “Winkels spelen een belangrijke rol bij het benaderen van de consument. Consumenten zijn weliswaar meer online gaan winkelen, maar bezoeken de winkelgebieden doelgerichter. Ze doen aan webrooming. Daarbij gaat de consument online op zoek naar een artikel voordat hij deze in de winkel koopt. De winkel heeft tegenwoordig meerdere functies. Niet alleen de kassa is belangrijk, maar juist ook het overbrengen van het merk of concept op de consument.” 

Fonds kent omvang van bijna een miljard 
Het Achmea Dutch Retail Property Fund groeit in omvang, mede dankzij deze nieuwe mandaten van een Nederlandse verzekeraar. Het fonds kent nu een omvang van bijna een miljard euro, verspreid over negentig objecten. Het fonds streeft naar langjarige outperformance ten opzichte van de MSCI-winkelbenchmark. In de Global Real Estate Sustainability Benchmark behaalde het fonds de maximale rating van vijf sterren.