Grote vraag huurders biedt institutionele beleggers perspectief

06-12-2023

De grote vraag van huurders naar duurzame, betaalbare woningen, zorgvastgoed en retailvastgoed op gewilde locaties biedt institutionele beleggers in vastgoed de komende jaren perspectief. Voorwaarde is wel dat de rente niet verder stijgt. Dat blijkt uit de Outlook 2024 – 2026 van Achmea Real Estate, die vandaag is verschenen.

De Europese Centrale Bank verhoogde de afgelopen jaren de rente om de economie en de inflatie af te koelen. Mede daardoor hebben de vastgoedmarkten een turbulent jaar achter de rug, constateert Casper Hesp, Director Investment Management bij Achmea Real Estate. “Tussen september 2022 en september 2023 is op de Nederlandse vastgoedmarkt circa 13 procent aan waarde verdampt. Zo’n afwaardering in zo’n korte tijd is nog niet vaak voorgekomen.”

Verder stabiliseren 
“Nu de inflatie beter is beteugeld, kan de ECB de ruimte pakken om eerst de rente te stabiliseren en vervolgens wellicht te verlagen in het tweede helft van 2024”, vervolgt Hesp. “Een lagere rente zal de vastgoedmarkten volgens ons verder stabiliseren. Daarmee ontstaan voor institutionele beleggers mogelijkheden om weer in te stappen.”

Hij noemt onderliggend de vraag naar duurzame, betaalbare woningen, passend zorgvastgoed en winkels nog steeds hoog. “Het draait meer dan ooit om verder verdiepen in de wensen van de doelgroepen van het vastgoed. Zo wordt de consument van winkels selectiever en veeleisender. Dan moet het retailvastgoed daar aan tegemoetkomen. Bij zorgvastgoed zit die kwaliteit in goede werkomgevingen voor zorgmedewerkers en in passende huisvesting voor senioren, zodat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen.” 

Maatschappelijk en financieel 
Tegelijkertijd neemt het belang van ESG voor institutionele beleggers verder toe, zowel uit maatschappelijk als financieel perspectief. Hesp: “Met het huidige tempo van verduurzamen gaan we in Nederland de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs niet halen. Ook EU-wetgeving op dit vlak wordt steeds strenger. Tegelijkertijd gaat de waardeontwikkeling van duurzaam en niet-duurzaam vastgoed steeds meer uiteenlopen. Vastgoed is een beleggingscategorie waarmee pensioenfondsen bij uitstek het verschil kunnen maken.”

Lees hier de Outlook 2024 - 2026