Houtskeletbouw kan ook in Nederland de norm gaan worden

04-03-2024

Is het realistisch om te denken dat over een paar decennia alle huizen in Nederland gebouwd worden met een houtskelet als basis? “Absoluut”, zegt Alex de Rijke, Nederlands eerste hoogleraar Houtbouw, in het nieuwe ESG-magazine van Achmea Real Estate.

“Er is geen reden waarom woningen in Nederland niet een houtskelet als basis zouden kunnen hebben”, zegt De Rijke, sinds november 2023 professor Timber Architecture aan de TU Delft. “Als we de bosbouw maar goed organiseren. Als je nu naar Schotland kijkt: 85 procent van de nieuwe huizen daar heeft een houtskelet. Het zijn niet helemaal houten huizen, want veel zijn bekleed met baksteen. Maar de structuur, het belangrijkste aspect, is hout."

De keuze om met hout, beton of staal te bouwen zou niet primair gebaseerd moeten zijn op de kosten van het materiaal, stelt De Rijke. "De prijs van beton of staal is op dit moment lager dan die van hout, maar dat is geen eerlijke vergelijking. Daarbij kijk je niet naar CO2-uitstoot, levensduur, herbruikbaarheid en zelfs het bouwproces. Op dit moment zijn de kosten van hout per vierkante meter bij de bouw van een kantoor hoger dan de kosten van beton per vierkante meter. Dit komt deels doordat de aanzienlijke milieukosten van de productie van beton en staal worden doorberekend aan de maatschappij. Ik noem het 'global warming doorgeven'.”

Mede door steun van Achmea Real Estate is een team van wetenschappers bij de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft gestart met het vergroten van kennis en kunde over het ontwerpen van gebouwen met hout en andere biobased-materialen. "Ik hoop zo snel mogelijk wat resultaten te kunnen presenteren”, zegt De Rijke. “De afdeling gaat hier op de campus een laboratorium/werkplaats bouwen van biobased materialen. Hiermee willen we het gebruik van hout op verschillende manieren testen.”

Het ESG magazine is hier te lezen