Proef bij Woerden: Hennep telen om woningen te isoleren

13-06-2024

Achmea Real Estate gaat in opdracht van BPL Pensioen hennep telen, die wordt gebruikt voor het isoleren van woningen. Het perceel van 4,6 hectare ligt bij Woerden en is eigendom van het pensioenfonds. Het gaat om een proef, die bij een succes mogelijk een vervolg krijgt. De hennep bevat geen THC, waardoor deze niet geschikt is voor consumptie.

“Natuurlijke materialen, zoals hennep, zijn veel duurzamer dan traditionele isolatiematerialen”, zegt Jolien de Jongh, ESG Manager bij Achmea Real Estate en initiatiefnemer van het project. “Het gebruik van dit gewas draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in de woningbouw. Mogelijk leidt het in de toekomst ook tot een nieuw, alternatief verdienmodel voor boeren.”

Een hectare vezelhennep levert ongeveer 6.000 kilo droge stof op en legt 9 ton CO2 vast. De Jongh: “We kunnen hiervan 40 tot 50 vierkante meter isolatiemateriaal maken. Dat is goed voor de isolatie van ongeveer één eengezinswoning. We gebruiken de hennep voor inblaasisolatie en wellicht op langere termijn voor plaatmateriaal. Dat zou nog mooier zijn omdat de oogst dan meer oplevert, zowel voor de boer als voor de bouwsector, vanwege de ruimere toepassingsmogelijkheden.”

Eerste stappen
“Wij zijn zeer benieuwd naar het resultaat van deze proef, die helemaal past in de doelstellingen van ons fonds”, zegt Eric Douma, werkgeversvoorzitter bij BPL Pensioen. “Naast de grootschalige verduurzamingsoperatie in de huidige portefeuille, waarbij ruim 1.600 woningen naar energielabel A gaan, zetten we nu de eerste stappen naar CO2 -reductie in de productiefase. Het zou helemaal mooi zijn als we boeren op deze manier ook aan een nieuw verdienmodel kunnen helpen.”

Voor de proef in Woerden is gekozen voor hennep, vanwege de kenmerken van de grond. De komende jaren wordt onderzocht of ook op andere percelen andere gewassen kunnen worden verbouwd, zoals vlas en miscanthus. Ook deze vezelgewassen zorgen voor een verlaging van de CO2-uitstoot en minder stikstof in de bouw.

Achmea Real Estate werkt voor de proef samen met Roosdom Tijhuis, Bouwboeren / Biobased Factory, loonwerkersbedrijf H.A.B.O., de familie Cromwijk en Building Balance.

Zie ook: https://youtu.be/otsDnZdqN-4