‘Tijd voor een nieuwe kennismaking tussen belegger en corporatie’

17-06-2024

De opgave voor bouwend Nederland is enorm. Dat vraagt om goede, toekomstgerichte gebiedsontwikkelingen waarbij woningcorporaties en beleggers elkaar versterken en aanvullen. Beide partijen hebben elkaars kennis en sterkte nodig. Maar hoe vinden beleggers en corporaties elkaar en hoe kunnen ze samen optrekken?

Daarover spreken Rob Haans, bestuursvoorzitter van de Alliantie, en Boris van der Gijp, directeur Vastgoed bij Achmea Real Estate, in het magazine Vastgoedsturing van het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid (IVVD).

De komende jaren moeten ongeveer een miljoen woningen worden gebouwd. Daarnaast ligt er een belangrijke herstructureringsopgave in de wijken waarbij veel bestaand vastgoed verduurzaamd moet worden. In die opgaven vinden corporaties en beleggers elkaar, al hebben ze beide een eigen rol en verantwoordelijkheid. Boris van der Gijp doet een appel aan beide partijen om toch vooral vanuit de opgave te denken.

“We moeten over onze eigen schaduw heen stappen en kijken waar we elkaar kunnen vinden. Als belegger proberen wij zo goed mogelijk bij te dragen aan die betere buurten. Dat doen we samen met corporaties en andere stakeholders. Ieder heeft hierin natuurlijk zijn eigen rol, maar het is wel essentieel om gezamenlijk tot een goede afstemming te komen van de rolverdeling in de gebiedsontwikkeling.’ 

Rob Haans, bestuursvoorzitter van de Alliantie, is het roerend eens met Van der Gijp. “Goede afstemming op gebiedsontwikkeling is cruciaal. In het verleden hebben we hier mooie resultaten mee behaald. De laatste vijftien jaar is deze manier van ontwikkelen uitgehold, we lijken het wel vergeten. Het is belangrijk dat we dit soort samenwerkingsvormen weer gaan activeren en snel tot collectief handelen komen.”

Lees hier het volledige interview