Verduurzamen en zorg herinrichten kunnen hand in hand gaan

25-03-2024

Zilveren Kruis Zorgkantoor, Royal HaskoningDHV en Achmea Real Estate laten het zien: het ontwikkelen van regionale routekaarten met alle betrokken partijen biedt kansen om zowel het vastgoed als de zorg toekomstbestendig te maken. ‘Geef zorgaanbieders de ruimte om op de juiste momenten te investeren’, zeggen de drie organisaties.

Voor het Instituut voor Vastgoed en Duurzaamheid (IVVD) spraken Marti Paardekooper (directeur langdurige zorg, Zilveren Kruis Zorgkantoor), Reinier Pollmann (consultant/adviseur, Royal HaskoningDHV) en Boris van der Gijp (directeur vastgoed, Achmea Real Estate) over de Europese eis dat zorginstellingen in 2050 fossielvrij moeten zijn. Wat moet er gebeuren?

Boris van der Gijp: “De urgentie komt voort uit de klimaatverandering die we willen bestrijden. Daarom kunnen we ook niet wachten. Achmea Real Estate is volop in gesprek met zorginstellingen om te kijken hoe we kunnen verduurzamen. Daarbovenop zie je dat er behoefte is aan een ander type inrichting van de zorg. Dat is uitstekend met elkaar te combineren.”

Marti Paardekoper: “2050 lijkt ver weg, maar als je een zorginstelling met 100 panden hebt, dan moet je er drie, vier per jaar CO2-neutraal maken en het energiegebruik beperken van 200 kilowattuur per vierkante meter naar 90. Dus nu echt beginnen.”

Reinier Pollmann: “Over het algemeen heb je een aantal stappen nodig om te verduurzamen. Als je nu bedenkt welke verbouwingen er de komende 10, 15 jaar aankomen, dan kun je dat combineren. Dat is uiteindelijk goedkoper. En hoe eerder je begint, hoe meer geld je bespaart aan energiekosten.”

Lees hier het complete interview